Jak předejít chybám při pěstování v zahradním skleníku

Zahradní skleníkJaro se k nám nezadržitelně blíží a s ním i nejoblíbenější část roku. Zahradníkům však začíná období plné plánování a pilné práce. Jejich myšlenky se přitom nejčastěji točí kolem zahradního skleníku. Pokud by totiž na skleník zapomněli, přišli by tím o jednoho z nejužitečnějších zahradních pomocníků pro pěstování zeleniny, jakého si jen lze představit.

Moderní polykarbonátové skleníky zdobí většinu našich zahrad. Díky svým jedinečným termo-izolačním vlastnostem usnadňují pěstování zeleniny a výborně slouží také k předpěstování sadby pro volné záhony. Právě nyní se navíc dají polykarbonátové skleníky pořídit opravdu levně a za výhodnou cenu. Přestože pěstování plodin v polykarbonátovém zahradním skleníku není žádná velká věda, má své zákonitosti, které se vyplatí dodržovat.

Jak se vyvarovat těch nejčastějších chyb při pěstování ve skleníku?

  • Staré osivo

Použijete-li k výsevu ve svém skleníku osivo staršího data, riskujete nerovnoměrně vzešlá semena a velké rozdíly ve vývoji sadby. Rostlinky mohou být rovněž příliš slabé. U starého osiva proto nejdříve vyzkoušejte jeho klíčivost, která by neměla klesnout pod 50%. Nejrychleji ztrácejí klíčivost semena hrachoru, dýně či slunečnice, mrkev si naproti tomu udržuje dobrou klíčivost i po několik let.

  • Chyby při výsevu

Nejčastější chybou zahrádkářů bývá časný výsev, který způsobuje přílišné vytahování klíčících rostlin do délky, a ke kterému dochází bohužel i v zahradních sklenících. V brzkém předjaří, kdy jsou dny ještě krátké, se proto vyplatí rostlinám ve skleníku trochu přisvítit. Jestliže se tomu chceme vyhnout, posuneme výsev raději až na konec března.

  • Mělké sázení

Nevhodná hloubka sázení uškodí hlavně salátům, jejichž srdce musí zůstat nad zemí. V opačném případě se v něm hromadí voda a sazenice mohou uhnívat. Hlouběji naopak sázíme kedlubny, čímž zamezíme jejich vyvracení.

  • Příliš častá zálivka

Sotva vzešlé rostlinky v zahradním skleníku nedokáží ještě zužitkovat velké množství vody, která tak zůstává v půdě a rostlinkám mohou uhnívat kořínky. Zvýšené riziko pak hrozí v předjaří v nevytápěném skleníku. Každodenní frekvenci zálivky proto udržujte jen za slunečného počasí, jinak je lepší ji třeba i den či dva vynechat.

  • Nevhodný režim zálivky

Při nedostatečné zálivce ředkvičky a kedlubny ve skleníku dřevnatí a houbovatí, salát hořkne a stává se tuhým. Nadměrná zálivka zase způsobuje praskání kedluben, ředkviček i rajčat. Pro dobrý příjem vody je vhodné rostliny ve skleníku lehce okopat motyčkou, čímž zamezíme stékání vody po povrchu.

  • Opožděné jednocení

Na jaře pěstujeme v zahradním skleníku takové plodiny, které můžeme během dubna včas sklidit, abychom je vystřídali paprikami, okurkami a další plodovou zeleninou. Důležité je proto dodržet správný spon jarního salátu a kedluben, který zajistí kvalitní a ve správný čas sklizenou zeleninu. Velice důležité je zde také dobré vyjednocení ředkviček a karotky.

  • Popálení listů hnojivem

Někdy bývá toto poškození rostlin ve skleníku zaměňováno za okusy hmyzu či housenek, avšak při bližším ohledání najdeme viníka v podobě hnojiva na listech. K popálení listů často dochází za slunečného počasí, i v zahradním skleníku proto hnojíme raději až navečer nebo při zatažené obloze.

  • Přehnojení rostlin dusíkem

Tento nešvar je v zahradních sklenících bohužel velmi častý. Půdní substrát ve skleníkem omezeném prostoru potřebuje méně organického hnojiva než na záhonu pod širým nebem. Rostliny proto přihnojujeme raději průběžně během růstu. Přehnojená zelenina sice na pohled vypadá bujně, ale taková úroda ze zahradního skleníku je malá, nekvalitní a především mdlé chuti.

skleník

Pěstujte zeleninu ve svém zahradním skleníku správně!

Vyvarujete-li se nejčastějších chyb při pěstování zeleniny v polykarbonátovém zahradním skleníku, bude se moci radovat ze skvělé úrody již krátce po Velikonocích. Investujte proto do kvalitního skleníku a nenechte se odradit případnými drobnými neúspěchy. Zahradní skleník a  ten pocit vlastnoručně vypěstované zeleniny  za to rozhodně stojí!

Spread the love
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •  
  •  
  •  

Další zajímavé čtení