Domácí máslo je hitem nejen na sociálních sítích

České domácnosti trápí mnoho věcí, v poslední době se mezi ně řadí i neúměrně rostoucí cena másla. Situace došla dokonce tak daleko, že i na sociálních sítích si ve skupinách, které se zabývají vařením, radami a vychytávkami, diskutující probírají postupy, jak si doma vytvořit kvalitní máslo. Jeho výhodou je nejen to, že člověk ví, z čeho si tuto surovinu vytvoří, navíc je prý chutnější, než to, které aktuálně seženete v obchodě a je i cenově výhodnější. Mezi diskutujícími se najdou také ti, kteří si radši máslo koupí levněji třeba v Německu, nebo i Polsku.

Co k takové domácí výrobě vlastně stačí? Je to až směšně jednoduché. Stačí Vám smetana a trochu praxe. Smetanu docela jednoduše přešleháváte do té doby, než se utvoří hrudky. Ve šlehání stále pokračujete, dokud se hrudky nezvětší. Potom vše přelijete přes síto. Ale pozor, tekutou část nevylévejte. Je to podmáslí, které si s chutí vypijte. Zbylá hmota je již máslo. To je potřeba alespoň 3x přeprat ve studené vodě. Máslo poté promačkejte tak, aby z něj veškerá voda odtekla. A máte hotovo. Jestli jste gurmáni a chcete si jeho chuť vylepšit, můžete do něj podle chuti přidat bylinky. Někdo si při výrobě pomáhá šlehačem, někdo nalije smetanu do obyčejné petlahve a s tou třepe dokud, se neobjeví máslo. Postupů a vychytávek je celá řada. Jakmile si sami vyrábět máslo začnete, určitě přijdete na další zlepšováky a podělit se o ně můžete třeba na internetových diskuzích.

Sami vidíte, jak jednoduše je možné udělat si doma vlastní bylinkové máslo. Jedinou podmínkou pro to, aby se jeho výroba opravdu povedla je použít k jeho přípravě tučnou alespoň 33% smetanu. Ze dvou kelímků získáte 250 g másla a skleničku podmáslí. Opravdu smetanové máslo tedy můžete mít za cca 40 Kč i méně.  

40 plus

Další zajímavé čtení

Leave a Comment