Plody pro zdraví, které s naším tělem dovedou hotové zázraky

Řeč je o borůvkách. Možná teď “valíte” oči, co že to za nesmysl je, ale malé fialové plody jsou známé svými účinky. Patří mezi nejchutnější a nejvýživnější lesní ovoce vůbec. Ne nadarmo už byly několikrát zařazeny do seznamu superpotravin. Borůvky totiž oplývají antioxidanty, obsahují vitamín C a podle nové studie mohou hrát významnou roli v boji proti demenci.

Pokud mezi vaše nejoblíbenější ovoce patří borůvky, mají pro vás američtí vědci velmi dobrou zprávu. Podle nich totiž mohou borůvky zabránit vzniku a rozvoji demence. Tvrdí, že sloučenina, kterou obsahují tyto bobule, pomáhá posílit obranyschopnost mozku proti Alzheimerově chorobě.

Mnoho odborníků se také domnívá, že místo toho, aby se stále dokola hledal lék na toto vážné neurodegenerativní onemocnění, by měl být kladen vyšší důraz na to, jak moc je důležitá prevence – tedy zdravý životní styl. Borůvka je také právoplatně na seznamu nejzdravějších potravin světa. Je dokonce spojována se snižováním rizika výskytu srdečních onemocnění a rakoviny.

Borůvky jsou opravdu velkým přínosem pro zlepšující se paměť a kognitivní funkce u starších osob a zároveň doporučujeme, aby lidé nejen ve středním věku do své diety fialové plody rozhodně zařadili. Prozatím není známa minimální dávka, která by měla prokazatelně pozitivní vliv na mozek, ale data naznačují, že bohatě postačí, pokud si borůvky dáte několikrát za týden. Už takové množství by mělo být prokazatelně zdraví prospěšné.

Borůvky můžete konzumovat čerstvé, přidávat je do koláčů, zmrzliny nebo je zavařit a udělat si z nich džem. Dají se koupit i v podobě sirupů nebo bylinkového čaje.

40 plus

Další zajímavé čtení

Leave a Comment