Vydejte se za odpočinkem i maďarskými specialitami do Hévízu

Lázeňská turistika už dávno není doménou seniorů nebo nemocných. Čím dál více lidí všeho věku volí cestu do lázní jako dobrý způsob, jak nechat svoje tělo i mysl skutečně odpočívat. Kde jinde si člověk může oddechnout od každodenní rutiny a stresu v práci, než v příjemně teplé vodě z termálních pramenů nebo při jemné masáži. Vyrazit za odpočinkem můžete třeba do nedalekého Maďarska a vyhlášených lázní Hévíz. 

Toto malé lázeňské městečko kousek od Balatonu je ideálním místem na prodloužený víkend nebo kratší dovolenou. Nejen v zimě si tady totiž užijete báječný klid ale také služby vysoké kvality. Hévíz je jedinečný především díky unikátnímu léčivému termálnímu jezeru, do kterého se můžete ponořit i v případě, že venku panují teploty pod nulou. Přivítá vás totiž voda o teplotě 23-25 °C. 

Po příjemné koupeli, kterou si ostatně můžete dopřát i v místních termálních bazénech, pak zajděte na masáž nebo si dopřejte bahenní zábaly. Tyto procedury vás nejen krásně uvolní, ale také vás naladí na další nedílnou součást pobytu v lázních. Mluvíme samozřejmě o dobrém jídle a pití. 

To si můžete vychutnat v jedné z řady místních restaurací, hospůdek, kaváren nebo cukráren. Naservírují vám zde typické salámy, mletá masa či nejrůznější polévky ale také pestrý výběr specialit z mezinárodní kuchyně. Rozhodně doporučujeme dát si také sklenku vína z místních egregyských vinic. 

Historie vinařské tradice v Egregyi, která je součástí Hévízu, se začala psát už v římských dobách, kdy zde pěstování vinné révy zdomácnělo. Nejrozšířenějšími odrůdami vína  jsou ryzlink vlašský, rulandské šedé a müller-thurgau, najdete zde však také veltlín zelený i muškáty.

Objevujte chutě maďarské kuchyně

Když se řekne Maďarsko, představí si většina z nás sladkou a pálivou papriku, případně guláš. Věděli jste však, že místní gulyás rozhodně není hutná omáčka, na jakou jsme zvyklí z Čech, ale je to spíše polévka? Můžete si ale dát perkelt, což je dušené maso s paprikou, které je na rozdíl od gulyáse zahuštěné moukou. 

Maďarská kuchyně je plná vydatných jídel, ve kterých se využívá především vepřové a telecí maso. Důležitou roli při vaření hraje sádlo. Nemusíte se ale bát protože Maďarsko je domovem plemene prasat mangalica, jejichž sádlo neškodí zdraví. Na své si ale přijdou i milovníci sladkovodních ryb jako je kapr, sumec nebo candát. Ty se ostatně používají do vyhlášené pikantní polévky halászlé. Zapomenout nesmíme ani na husy, z jejichž jater se připravuje paštika libamájpástétom. 

Z místních desertů pak stojí za to ochutnat studenou višňovou polévku hideg meggyleves, somlói galuska což je pohár tvořený buchtou nakrájenou na kousky a šlehačkou, či krémeš neboli listové těsto plněné vanilkovým krémem.

Více o lázních Hévíz je k dispozici na www.heviz.hu/cz

40 plus

Další zajímavé čtení

Leave a Comment