- Reklama -

Sezóna zahradních udíren je tady

Posezení s přáteli na zahradě u dobrého jídla a pití je ten nejlepší relax, jaký si většina dokáže představit. Pokud si jídlo připravíte v udírně, jistě bude vaše přátele zajímat, odkud ji máte.

Koupit si udírnu v obchodě dnes umí skoro každý, stačí jen převézt k vás na zahradu. Na druhou stranu si ji postavíte svépomocí sami, bude vám i jídlo chutnat o poznání lépe.

Pokud zvažujete vlastní udírnu, měli byste nejprve znát odpovědi na následující otázky.

Mám dostatek prostoru na udírnu?

Zahradní udírna nemůže být zasazena do prostoru zahrady, překážela by a mohlo by dojít k úrazu. Umístěna nesmí být ani příliš blízko sousedního domu, mohli byste tak narušovat prostor sousedům, kterým by kouř z komína udírny vadil. Posezení není nutné stavět přímo okolo udírny, budete však potřebovat manipulativní prostor.

Z jakého materiálu chci udírnu stavět?

Jak velká je náročnost údržby udírny?

Údržba udírny je závislá na materiálu, ze kterého je postavena. Doporučuje se po každém uzení udírnu vyčistit, aby byla připravena na další přípravu jídla.

Jaké jsou druhy udíren?

Zahradní udírna není pouze jedna, můžete si vybrat z několika různých druhů materiálu.

Zděná udírna

Zděné udírny jsou poměrně známé. Největší výhodou je výborná akumulace tepla, nemusíte tak neustále chodit a kontrolovat teplotu. Na druhou stranu je časově dost náročné udírnu roztopit. Zděné udírny jsou těžké, není možné s nimi snadno manipulovat. Jestliže nejste příliš zdatní, na pomoc si raději vezměte odborníka.

Dřevěná udírna

Další velice oblíbená, a již na první pohled elegantní stavba, která podtrhne vzhled vaší zahrady. Nespornou výhodou je snadná stavba a nízký finanční rozpočet na materiál. U této udírny je velice náročná údržba.

Dřevo musí být pravidelně ošetřováno lakem, aby nedošlo nejen k poškození dřeva, ale také k samovznícení. U dřevěných udíren je výběr lokality, kam ji postavíte, obzvláště důležitý. Nepostavujte ji nikdy ke stromu nebo do jiného prostoru, kde může začít hořet okolí.

Nerezová udírna

Jedná se o novější a modernější udírny. Často jsou tyto druhy udíren již na elektriku, čímž odpadá nejen starost o oheň, ale také veškerou údržbu od dřeva. Jídlo z takové udírny už chutná spíše jako z grilu, maso není ovoněno dřevem.

Jak postavit udírnu?

Pokud jste se rozhodli si udírnu postavit, udělali jste první krok, teď vás čeká následující.

  • Plán – než začnete udírnu stavět, udělejte si přesný návrh, jak by měla správná udírna vypadat. Načrtněte si také rozměry jednotlivých stran.
  • Izolace – každá udírna musí být kvalitně zaizolovaná. Jestliže není udírna dobře zaizolovaná, utíká nadměrně mnoho tepla a musíte neustále přikládat.
  • Teploměr do udírny – nakoupit musíte i kvalitní teploměr, který bude neustále hlídat teplotu uvnitř udírny. Pro správně připravené jídlo, ať už maso nebo ryby, budete potřebovat, aby byla teplota stálá.
  • Topeniště k udírně – je závislé na druhu udírny, často se staví topeniště odděleně od udírny.

Jestliže si to chcete usnadnit je možné si koupit hotovou dřevěnou udírnu Tohos i s topeništem, kterou pouze osadíte na vhodné místo. Pak stačí naplnit, zatopit a počkat si až to bude.

Related Articles

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat